Norrkartor

Exempel på lyckad lösning av kartproduktionen:

NORRKARTOR bildades den 23.2 1982 i en tid då produktionen av tävlingskartor tenderade att avstanna helt.

Framförallt var det produktion av kartor i de mer avlägsna områdena, där det alltid har varit förenat med dålig ekonomi att producera kartor, som var skälet till att denna samarbetsorganisation bildades.

Kartproduktion kostar mycket pengar och tanken är att kommunerna skall gå in och betala de medlemsavgifter som klubbarna årligen betalar. Årsavgiften ligger idag, 2006, på 20000:- per klubb.

På senare år har NORRKARTOR prioriterat kartläggning av närområdena, då det visat sig att klubbarna helst arrangerar tävlingar i områden som ligger nära bebyggelsecentra. Kartproduktionen skall ju styras av medlemsklubbarnas önskemål samt av den tävlingsplanering som sker inom Stockholms Orienteringsförbund
.

Ovanstående är citerat från NORRKARTORS egen hemsida.

Eftersom jag själv är aktiv i den arbetsgrupp som styr kartproduktionen så vill jag ge plats för Norrkartor på min hemsida.

Jag har varit med alltsedan starten och har kunnat vara med och styra utvecklingen. Vi bestämde oss genast för att producera våra nya kartor digitalt, och vi tycker att vi valde rätt dataformat, OCAD. Enkelheten i användandet och den ständiga förbättringen av programmet gjorde att vi föll för det programmet.

"Kartbolag" som verksamhetsform var givet från början då kartproduktionen i området tidigare hölls uppe av ett fåtal klubbar.
Nu är alla med och delar kostnaderna lika, samtidigt som produktionen blir jämn.

Detta betyder att de rekognosörer som vi anlitar kan få en relativt jämn och trygg arbetstillgång, även om variationen över årstiderna är ett problem som drabbar alla rekognosörer.

Vi har under åren byggt upp ett mycket stort sammanhängande kartområde. Vi har nu alla våra kartor förenade i ett stort område, ur vilket vi kan "klippa" ut det kartområde som vi vill ha för tävling.

Genom att vi har så mycket karterat kan vi göra andra typer av kartor, t.ex. naturreservatskartor utifrån de orienteringskartor vi har. Biprodukter alltså, vilka ger ett icke föraktligt ekonomiskt tillskott.

På så sätt kan vi subventionera kartor som inte skulle bära sig ekonomiskt då dom ligger för långt bort från tätorterna för att användas annat än vid enstaka tävlingar.

Detta exempel av verksamhetsform borde kunna användas av andra områden i landet,
kanske främst områdena omkring våra större städer.
Vill du veta mer om NORRKARTOR kan
du trycka här!

Tfn + Fax: 08-768 69 10
Int.phone + FAX: +46 8 768 69 10
E-post: sven.bohlin@orienteringskartor.se